Öksüren kadın görseli

Balgam, başta akciğerler olmak üzere alt solunum yollarında sentezlenen mukusu tanımlar. Bu mukus salgısı çeşitli mikrop ve maddenin akciğerlere ulaşmasını ve enfeksiyon oluşturmasını engelleyici özellik gösterir. Mukus sadece alt solunum yollarına özgü bir salgı değildir. Boğaz, ağız, burun ve sinüslerden oluşan üst solunum yollarında ve sindirim kanalında da mukus sentezi meydana gelir. Bu salgı tipik olarak berrak ve akışkan özelliklere sahiptir. Grip veya diğer enfeksiyon hastalıkları sırasında mukusun renk ve yoğunluğunda değişiklikler meydana gelebileceği için bilinçli olunması gerekir.

Balgam Nedir?

Balgam, çeşitli solunum yolu hastalıklarının seyri sırasında boğazda takılan yoğun mukus salgısı olarak tanımlanabilir. Birçok insan rahatsızlık esnasında balgam şikayetinden yakınır. Balgam haline gelen mukus salgısı normalde solunum yollarının desteklenmesinden ve korunmasından sorumludur. Mukusun bu yapıların iç çeperinde oluşturduğu katman ağız, burun, boğaz, sinüsler ve akciğerleri koruyucu özellik gösterir. Yapışkan yapıdaki mukus bu özelliği sayesinde toz, alerjen maddeler ve virüsleri yakalayabilme kapasitesine sahiptir.

Sağlıklı bireylerde mukusun yoğunluğu düşüktür. Hastalıklar veya çeşitli maddelere yoğun maruziyet ile birlikte mukus salgısı bu maddeleri yakalayarak daha yoğun bir hale gelir. Bu yoğunlaşma ve balgam oluşma süreci aslında solunum sisteminin doğal bir koruyucu mekanizması olsa da bazı bireylerde oluşan balgam bu sistemin doğru şekilde fonksiyon göstermesini etkileyecek boyutta rahatsız edici olabilir.

Metroda öksüren kadın görseli

Balgamlı Öksürük Nedir?

Öksürük vücudun bir diğer doğal savunma refleksidir. Hava yollarının temizliğinin tam olarak gerçekleştirilmesi amacıyla oluşan bir reaksiyondur. Öksürük sayesinde solunum sisteminde yer alan mukus, alerjen ve sigara dumanı gibi maddelerin uzaklaştırılması sağlanarak enfeksiyon hastalığı gelişiminin önüne geçilir. Öksürük kendi içerisinde kuru ve prodüktif (salgı içeren) Öksürük olmak üzere iki grupta incelenir. Prodüktif öksürükte bulunan salgı genellikle akciğerlerden uzaklaştırılmaya çalışılan balgamdır.

Öksürük ile birlikte akciğerlerde çeşitli kimyasal maddelerin ve mikropların bu bölgedeki hassas dokulara zarar vermesinin önüne geçilebilir. Burun ve sinüs yapıları bir günde yaklaşık olarak 1 litre mukus salgısı sentezleyebilme özelliğine sahiptir. Bu yapılara ek olarak boğaz ve akciğerler de mukus üretir. Bu bölgelerde üretilen salgı miktarında özellikle alerjik durumlar ve grip gibi bulaşıcı hastalıklar sırasında bir artış meydana gelir. Dolayısıyla balgamlı öksürüğü olan kişilerde altta yatan durum büyük ihtimalle bir solunum yolu enfeksiyonu veya alerjik bir hadisedir.

Balgamlı Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Balgamlı öksürük nedenleri arasında başta bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar nedeniyle oluşan nezle ve grip gibi enfeksiyon hastalıkları yer alır. Solunum yollarının içe bakan tarafı boyunca bir koruyucu mukus tabakası bulunur. Bu mukus tabakası hava yollarının nemlendirilmesi ve korunması gibi işlevlere sahiptir. Grip ve nezle gibi üst solunum yolları hastalıkları dışında diğer çeşitli rahatsızlıklarda da balgamlı öksürük şikayeti meydana gelebilir. Eğer oluşan balgamlı öksürük birkaç haftadan daha uzun bir süre boyunca devam ediyorsa altta yatan neden bronşit, pnömoni (zatürre), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibrozis veya astım gibi bir rahatsızlık olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Bronşit

Bronşit, bronş adı verilen ve akciğere solunan havanın taşınmasından sorumlu kanallarda meydana gelen inflamatuar (iltihabi) bir durumu ifade eder. Akut (ani başlangıçlı) bronşit genellikle viral bir hastalık olarak kabul edilir. Daha uzun süreli bir seyir izleyen kronik bronşit ise genellikle tütün kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik bronşit iki yıllık bir süre zarfında 3 ay boyunca devam eden balgamlı öksürük şikayetine neden olabilir.

Pnömoni (Zatürre)

Halk dilide “zatürre” olarak bilinen pnömoni hastalığı akciğerlerde bakteri, virüs ya da mantarlara bağlı oluşan enfeksiyon halini ifade eder. Pnömoninin seyri orta düzeyden yaşamı tehdit edici boyutlara varana kadar değişkenlik gösterebileceği için dikkat etmek gerekir. Nefes alıp vermede zorlanma, kalp atışlarının hızlanması, ateş, halsizlik, üşüme, titreme ve iştah kaybı, pnömoni gelişimi diğer belirtileri oluştururlar.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

KOAH, akciğer ve alt solunum yollarında uzun süreli hasara neden olan bir grup hastalığı içerisinde barındırır. Bu durumların ortaya çıkışında tütün kullanımı birinci sırada yer alan etken olması açısından önemlidir. Sigara içen bireylerde akciğerlerde biriken mukus, öksürük refleksinin çok sık tetiklenmesine neden olabilir. Vücuttan atılan balgamın rengi bu kişilerde yeşil, sarı veya kanlı olarak tespit edilebilir.

Kistik Fibrozis

Kistik fibrozis, genellikle çocukluk döneminde tespit edilen ağır seyirli bir genetik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık başta solunum yolları olmak üzere çeşitli organlarda üretilen salgının daha yoğun bir yapı kazanmasına neden olur. Ülkemizde yenidoğan bebeklere bu hastalığın varlığına dair tarama yapılmaktadır. Kistik fibrozis rahatsızlığı sırasında oluşan yoğun balgam hava yollarını tıkayarak kişinin nefes alıp vermede zorlanmasına neden olabilir. Bu yoğun salgı aynı zamanda ortamda bulunan bakterilerin üremesi için elverişli bir özellik gösterir. Kistik fibrozis hastalarında bakteri üremesinin kolaylaşması bu bireylerin sık olarak solunum yolu hastalıklarına yakalanmasına sebep olur.

Astım

Astım hastalarının genelinde ortaya çıkan öksürük tipi, kuru öksürüktür. Ancak bazı astım hastalarında aşırı mukus salgısı üretimi ve kronik prodüktif öksürük oluşumu meydana gelebilir. Küçük çocuklarda tespit edilen balgamlı öksürüğün temel sebebi viral hastalıklardır. İkinci sırada ise astım yer alır. Astımı olan kişilerde hava yolları alerjenlere, havada bulunan partiküllere ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassas özelliktedir. Bu hassasiyet hava yollarında inflamasyon (iltihaplanma) gelişimini tetikleyebilir ve dolayısıyla mukus salgısının artmasına neden olarak balgam gelişimi ile sonuçlanabilir.

Balgam Nasıl Atılır?

Balgam, hava yollarının doğal koruyucu reflekslerinden biri olsa da günlük yaşamı zorlaştıracak düzeyde rahatsız edici boyuta vardığında hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar bu şikayetinizin giderilmesinde fayda sağlayabilir:

  • Kuru hava burundan başlayarak solunum yolları boyunca tahrişe neden olur ve bu yapılarda mukus salgısının daha fazla üretilmesini tetikler. Sıcak buhar çekilmesinin sanıldığı kadar masum bir uygulama olmadığı unutulmamalıdır. Bu durum yerine yaşanılan ortamı ılık bir şekilde nemlendirilmesini sağlayan cihazlar solunum yollarının nemlendirilmesi dışında daha iyi bir uyku kalitesi de sağlayabilir.
  • Mukusun az yoğun olması içeriğinde su düzeyinin yüksek olması ile mümkündür. Dolayısıyla günlük tüketilen sıvı miktarının artırılması mukus salgısının daha akışkan bir hale gelerek sinüslerden uzaklaştırılmasını destekler.
  • Yüze ılık havlu uygulanması özellikle sinüslerde doluluk nedeniyle baş ağrısı şikayeti bulunan kişilerde etkili bir yaklaşım olabilir.
  • Yüz bölgesindeki sinüslerde mukus birikimi rahatsız edici bir durumdur. Uyurken kullanılan yastık sayısının artırılarak başın yüksekte tutulması bu bölgedeki mukusun aşağı kısımlara doğru akışını kolaylaştırıcı özellik gösterebilir.
  • Tuzlu su ile gargara yapmak boğazdaki tahriş hissinin rahatlamasına ve bu bölgede biriken balgamın uzaklaştırılmasına katkı sağlayabilir. Bu uygulamayı gerçekleştirmek için bir bardak sıcak suya 0,5-1 çay kaşığı tuz dökerek bu sıvı ile günde birkaç kez gargara yapmak yeterli olacaktır.
  • Tütün kullanımı ve pasif içicilik vücutta üretilen mukus salgısı miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla hem bu zararlı alışkanlığı bırakmak hem de kullanıldığı ortamlardan uzak durmak balgam şikayetinin hafifletilmesinde etkili olabilir.
  • Mevsimsel alerjisi olan kişiler bu dönemlerde hekimleri tarafından reçetilendirilen ilaçları kullanarak solunum yollarında aşırı reaksiyon nedeniyle oluşabilecek balgam şikayetine karşı önlem alabilirler.
  • Reflü şikayeti bulunan kişilerde mide asidinin yukarıya doğru yaptığı hareket sonucunda üst solunum yollarında üretilen mukus salgısında artış meydana gelebilir. Dolayısıyla reflü ve mide yanması gibi şikayeti bulunan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurarak altta yatan durumun nasıl kontrol altına alınabileceğine dair hekimlerine danışması önerilir.

Herhangi bir uygulama yapılırken öksürüğün koruyucu bir mekanizma olduğu unutulmamalıdır. Öksürüğü tamamen ortadan kaldıracak aşırı ilaç kullanımından kaçınılması oldukça önemlidir.

Burununu silen kadın görseli

Bisolnatur ile Kuru ve Balgamlı Öksürüğünü Rahatlat

Bisolnatur ürün görseli

Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu hem kuru hem de prodüktif öksürük şikayeti olan bireylerde balgamın vücuttan uzaklaştırılmasını destekleyici özellik gösterir. Balgamın oluşumundaki temel mekanizmalardan biri olan hava yollarının iç çeperinde inflamasyon veya tahriş meydana gelmesine karşı Bisolnatur öksürük şurubu bu bölgedeki mukozal tabakanın nemlenmesini destekler ve vücudun fizyolojik (doğal) mekanizmaları ile uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Bisolnatur öksürük şurubu aynı zamanda mukozal tabaka üzerinde koruyucu bir film oluşturarak bu bölgede tahrişten sorumlu maddeler ile mukozal tabaka arasında bir bariyer özelliği gösterir.

Bisolnatur öksürük şurubu içerisinde doğal şeftali, limon ve portakal aromalarına ek olarak poliflav m.a. kompleksi ve bal yer almaktadır. Polifilav M.A kompleksi latince “plantago lanceolata” olarak ifade edilen mızrak yapraklı sinir otundan elde edilir. Bu kompleksin içerisinde aynı zamanda kekik bitkisi içerisinde bulunan flavonoid yapıda maddeler de yer alır. Dar (mızrak) yapraklı sinir otu poleni üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkinin 4000 yıl önce Kuzey Avrupa bölgelerinde kullanıldığını göstermiştir. Bu bitki zaman içerisinde Avrupa’dan tüm dünyaya insan eli vasıtasıyla yayılmıştır. Sinir otu bitkisi yerliler tarafından “beyaz adamın ayak izi olarak” nitelendirilmiştir. İsveç ve Norveç gibi kuzey ülkelerinde bu bitkinin ismi “groblad” olarak bilinir. Bu ismin kelime anlamının “iyileştirici yapraklar” olması oldukça dikkat çekicidir.

Poliflav M.A. kompleksine ek olarak Bisolnatur öksürük şuruplarının içerisinde solunum yolu salgılarına karşı (afinitesi) etkileşimi bulunan bal da yer alır. Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu içerisinde bulunan maddeler kadar bulunmayanlar da oldukça önemlidir.Koruyucu, renklendirici, paraben, gluten ve tatlandırıcı içermeyen Bisolnatur öksürük şurubu “soğuk algınlığına bağlı balgam nasıl atılır?” sorusuna yanıt arayan kişilere boğazdan geçen balgamı nemlendirip yumuşatarak kolaylıkla atılmasına destek olur. Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu tüketiciler tarafından tolerasyonu yüksek bir üründür ve 1 yaşından büyük çocuklar veya yetişkinler tarafından kullanılması uygundur. Bisolnatur öksürük şurubunu kullanmadan önce etiketinin iyi incelenmesi ve içerisinde yer alan maddelere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Eğer ürünün içerisinde yer alan herhangi bir maddeye karşı alerjiniz mevcut ise bu ürünü kullanmamanız önerilir. Sizin ve sevdiklerinizin güvenle kullanabileceği doğal Bisolnatur öksürük şurubunu şişenin açılmasını takiben 3 ay içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir.

Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu kutusunun içerisinde yer alan kaşığın ölçüsü 5 ml’dir. 1-6 yaş aralığındaki çocuklar günde iki kez olmak üzere doz başına 1 tatlı kaşığı(5 ml) tüketebilir. 6 yaşın üzerindeki çocuklar günde iki kez olmak üzere doz başına 2 tatlı kaşığı(10 ml) tüketilebilir. Yetişkinler ise, günde iki ya da üç kez doz başına 2 tatlı kaşığı (10 ml) tüketebilir; gerektiğinde, ürün kısa aralıklarla günde 4 defaya kadar kullanılabilir.

Kaynakça

1- https://www.healthline.com/health/coughing-up-white-mucus

2- https://www.healthline.com/health/blood-tinged-sputum

3- https://www.healthline.com/health/wet-cough

4- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318924

5- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321134

6- https://www.healthline.com/health/cold-flu/how-to-get-rid-of-phlegm

7- https://www.bisolnatur.com.tr/urunler/bisolnatur/

8- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7142308/

9- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29028587/

Yayınlama Tarihi: 2022-01-27

Son güncellenme Tarihi: 2022-01-27


Kuru ve Balgamlı Öksürük

Bisolnatur ürün görseli

Doğal içeriği ile öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını yatıştırır.

Kuru Öksürük ve Boğaz Ağrısı

Bisoldu Şurup ürün görseli

Anında yatıştırıcı etkisi ile kuru öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını yatıştırır.

Bisoldu Sprey ürün görseli

Semptomların kötüleşmesini önlemek için anında etki ederek öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını azaltır.

Soğuk Algınlığı Virüslerine Etkili

Bisol Viral ürün görseli

Soğuk algınlığı virüslerini hapseder, etkisiz hale getirir ve sizi korur.

Nereden Satın Alabilirim? harita görseli

Nereden Satın Alabilirim?

Bisolnatur ve Bisolduo’yu eczanelerden reçetesiz satın alabilirsiniz, çocuklarda doktora danışılarak kullanılması gerekmektedir. Size en yakın eczaneyi bulmak için:

Öksürük ve soğuk algınlığını yenmek için ipuçlarımızı keşfedin

Öksürük Nedir? görseli

Öksürük Nedir?

Genelde soğuklarla birlikte kendini gösteren öksürük bazen önemli bir iş görüşmesinde, bazen çok önemli bir sınavda, bazen en mutlu olduğunuz an gibi olmadık yerlerde hayatınızı kâbusa çevirebilir.

Kuru Öksürük Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? görseli

Kuru Öksürük Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Normal şartlarda öksürük, son derece doğal bir reflekstir. Vücut; öksürük yoluyla solunum yolundaki yabancı ve/veya zararlı partikülleri ya da mikropları uzaklaştırır. Bununla…

Balgamlı Öksürük görseli

Balgamlı Öksürük

Yaş öksürük olarak da bilinen balgamlı öksürük solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bir durumdur. Balgamlı öksürük birçok hastalığın belirtisi olabilir.