Yatakta oturan çocuk görseli

Birçok ebeveyn çocuğuna baktığında burun tıkanıklığı ya da ateş gibi şikayetlerin varlığına dair ipuçları yakalayabilir. Ancak boğaz ağrısı, özellikle bu belirtiyi tam olarak ifade edemeyecek bebekler ve küçük yaşlardaki çocuklar söz konusu olduğunda dışarıdan kolayca anlaşılabilecek bir şikayet değildir. Her ne kadar çocuğun şikayetinin anlaşılmaması ebeveynler açısından can sıkıcı bir durum olsa da 2 yaştan küçük çocuklarda boğaz ağrısının düşünüldüğü kadar ağır bir seyre sahip olmadığı unutulmamalıdır. Boğaz ağrısının bu yaş grubunda hafif seyretmesinin nedeni henüz vücutlarının küçük tahrişlere bağlı olarak oluşan ağrılara karşı tam bir farkındalık geliştirmemesinden kaynaklanıyor olabilir.

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısı, bu bölgede çeşitli nedenlerle oluşan kuruluk ve tahriş sonrası meydana gelen bir belirtidir. Okul çağı yaş grubundaki çocuklarda boğaz ağrısı, en sık karşılaşılan şikayetler arasındadır. Boğaz ağrısı, özellikle çocuğun beslenmesi ve konuşması sırasında ağırlaşabilir. Nezle ve grip gibi virüslere bağlı oluşan hastalıklar ile bakteriyel enfeksiyonlar boğaz ağrısının en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Çeşitli nedenlerle oluşabilen boğaz ağrısı, genellikle ciddi bir seyir izlemez ve çoğunlukla kendiliğinden gerileme eğilimindedir. Bu gerileme dönemine kadar geçen süreçte hekimlerin önerisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar sayesinde çocuğunuzda ortaya çıkan şikayetlerin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda boğaz ağrısı belirtileri, bu şikayetin oluşmasında rol oynayan asıl faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Çocuklarda boğaz ağrısı nedenlerinin başında viral enfeksiyonlar gelir. Hatta boğaz ağrısı birçok çocukta soğuk algınlığının ilk belirtisi olarak ortaya çıkar. Bazı çocuklarda ise viral enfeksiyonlar sırasında oluşan boğaz ağrısına, hafif ateş gibi diğer şikayetler de eşlik edebilir. Çocuklarda viral enfeksiyon nedeniyle oluşan boğaz ağrısına eşlik edebilen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Muayene görseli
  • Boyundaki bezlerde büyüme ve hassasiyet,
  • Yutkunma güçlüğü,
  • Baş ağrısı,
  • Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırma,
  • Orta şiddette öksürük.

Virüslere bağlı oluşan boğaz ağrısına ek olarak Streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteri nedeniyle de çocuklarda boğaz ağrısı meydana gelebilir. Bu enfeksiyon hali geliştiği takdirde genellikle çocukların bademcikleri kırmızı, büyük ve üzeri beyaz lekeli şekilde görünür. Boğazda meydana gelen iltihaplanma, çevre dokuları da etkisi altına alabilir. Streptococcus türü bakterilerle oluşan boğaz iltihabı genellikle okul çağındaki çocukları etkilese de her yaştan çocukta ortaya çıkabileceği için dikkatli olunmalıdır. Bakteriyel kaynaklı boğaz enfeksiyonları çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür. Bu rahatsızlık açısından riskli grup özellikle 5-15 yaş arasındaki çocuklardır. Streptococcus bakterisi kaynaklı boğaz ağrısı şikayetine eşlik edebilen belirtiler, yaşa göre değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Ateş,
  • Boyun bölgesindeki lenf nodlarında büyüme ve hassasiyet,
  • Huzursuzluk,
  • İştah azalması,
  • Şiş bademciklerin üzerinde beyaz iltihapların gelişmesi,
  • Ağız içerisinde özellikle üst damakta belirgin kırmızı lekelenmeler oluşması,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı, bulantı, kusma.

3 yaşından küçük çocuklarda bu bakteri türü ile boğaz ağrısı oluşması, sık karşılaşılan bir durum değildir. Meydana gelmesi halinde ise genellikle hafif bir seyir izleme eğilimindedir. Gerekli durumlarda hekimler, bakteriyel boğaz enfeksiyonlarını takiben oluşabilen romatizmal ateş veya böbrek iltihaplanması gibi durumlara önlem almak amacıyla çeşitli antibiyotik ilaçların reçetelendirilmesine başvurabilir.

Hapşuran çocuk görseli

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda boğaz ağrısı genellikle altta yatan bir durumun sonucu olarak meydana gelir. Ancak bazı çocuklarda çeşitli çevresel faktörlere bağlı olarak da boğaz ağrısı şikayeti oluşabileceği unutulmamalıdır. Çocuklarda boğaz ağrısı nedenleri genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Soğuk algınlığı, çocuklarda boğaz ağrısı nedenlerinin başında gelir. Virüslere bağlı oluşan soğuk algınlığı gibi durumlarda antibiyotik ilaçların kullanımının gereksiz olduğu unutulmamalıdır. Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan boğaz ağrısı genellikle 10-14 gün arasında değişen bir zaman diliminde kendiliğinden gerileme gösterir.
  • Grip, soğuk algınlığı gibi bir diğer virüslere bağlı oluşan solunum yolu rahatsızlığıdır ve boğaz ağrısı şikayetine neden olabilir. Soğuk algınlığından farklı olarak gripte oluşan şikayetler daha şiddetli olabilir. Ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, burun tıkanıklığı halsizlik ve kusma, çocuklarda grip gelişimi ile birlikte boğaz ağrısına eşlik edebilecek belirtiler arasında yer alır.
  • El, ayak, ağız hastalığı, küçük çocuklarda yaygın olarak görülen bir diğer viral hastalıktır. Bu rahatsızlık özellikle yaz ve sonbahar döneminde daha sık olarak tespit edilir. El, ayak, ağız hastalığının karakteristik bulguları arasında boğaz ağrısı yer alır. Bu rahatsızlığın seyri sırasında boğaz bölgesinde oluşan küçük vezikül ve yaralar çocuğun yutkunma sırasında boğaz ağrısı hissetmesine neden olur. Boğaz ağrısına ek olarak el, ayak, ağız hastalığının seyri sırasında ateş ve hastalığa ismini veren bölgelerde küçük kırmızı lezyonlar ortaya çıkar. El, ayak, ağız hastalığı oldukça bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Hastalığın aktif olarak devam dönemlerde (yaklaşık 7-10 gün) oluşan cilt lezyonları tamamen iyileşene kadar çocuğun diğer çocuklardan izole edilmesinde fayda vardır.
  • El, ayak, ağız hastalığı etkeni olan virüs aynı zamanda herpanjina adı verilen ağız ve boğaz bölgesinde ağrılı yara oluşumuna da neden olabilir. Oluşan lezyonlar ağrı, ateş ve yutkunma zorluğu gibi şikayetler ile seyreder. Lezyonların merkezi beyaz gri renkte olup çevresi ise kırmızı renklidir. Herpanjina en sık olarak 3-10 yaş arasındaki çocukları etkilese de daha küçük çocuklar ve bebekler de bu rahatsızlığa yakalanabilir.
  • Virüsler dışında bakterilerin boğaz bölgesinde meydana getirdiği enfeksiyonlar da çocuklarda sık karşılaşılan boğaz ağrısı nedenleri arasında yer alır. Bu bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak adına çocukların doğru el yıkama ve el hijyenini sağlama uygulamalarını öğrenmesi oldukça önemlidir.
  • Alerjiler, çocuklarda boğaz ağrısına neden olabilir. Alerjik durumların çocuklarda ortaya çıkışı genellikle okul öncesi çağda gerçekleşir. Hayvan tüyleri, küf, çimen ve polen gibi maddeler, alerjik durumların en sık karşılaşılan tetikleyicilerine örnek teşkil ederler. Alerjen madde ile temas sonrasında çocuğun vücudunda bağışıklık sistemi anormal bir yanıt oluşturur. Bu anormal yanıtı takiben burun akıntısı, geniz akıntısı ve boğaz ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Gözlerde kaşınma ve hapşırma sık olarak görülen diğer alerji belirtileri arasında yer alır.
  • Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da hava kirliliğine ve sigara dumanı gibi çeşitli tahriş edici kimyasallara karşı oldukça hassastır. Bu maddelerin solunması halinde çocukların boğazında tahriş ve ağrı gibi şikayetler oluşabilir. Sadece bu durum bile çocukların yanında asla tütün ürünleri kullanılmaması gerektiğinin önemli bir nedenidir. Çocukların içerisinde bulunduğu ortamın havası mümkün olduğunca temiz olmalıdır.
Hapşuran çocuk görseli

Okul çağı çocuklarına ek olarak henüz yeni yürüme döneminde olan çocuklarda ve küçük bebeklerde de boğaz ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir. Henüz kendisini tam olarak ifade edemediği dönemde bulunan çocuklarda, çeşitli belirtilerin varlığı incelenerek boğaz ağrısı şikayetine dair fikir elde edilebilir. Küçük çocukların boğaz ağrısı çekiyor olabileceğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir:

  • Sevdiği yiyecek ve içecekleri tüketmeyi reddetmesi,
  • Yutkunma ile birlikte ağlamaya başlaması veya yüzünü ağrı hissediyor gibi buruşturması,
  • Boyun bölgesinde her iki yanda yer alan bezlerde şişkinlik meydana gelmesi,
  • Boğazın arka kısmının kızarık ve ödemli görünmesi,
  • Bademcikler üzerinde beyaz lekeler görülmesi,
  • Ağız kokusu.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda oluşan şikayetlerin hepsi pediatri hekimlerine bildirilmeli ve takip edilmelidir. Boğaz ağrısı şikayetine ek olarak aşağıda yer alan belirtilerin de oluşması halinde ise sağlık kuruluşlarına başvurularak uzman hekimlere muayene olunması gerekir:

  • 38 derecenin üzerine çıkan ateş,
  • Boğaz ağrısının kötüleşmesi,
  • Yeterli sıvı alımının sağlanamaması,
  • Kulak ağrısı,
  • Boyun bölgesindeki bezlerde meydana gelen şişliklerin kötüleşmesi,
  • Nefes alıp vermede zorlanma,
  • Ciddi baş ağrısı gelişmesi,
  • Boğaz ağrısını takiben birkaç hafta içerisinde eklemlerde kızarıklık, hassasiyet ve ağrı gibi şikayetler gelişmesi,
  • Cilt döküntülerinin oluşması,
  • Boğaz ağrısından 3-4 hafta sonrasında idrar renginde koyulaşma meydana gelmesi.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda boğaz ağrısı şikayeti, hekimlerinin bilgisi ve önerisi dahilinde yapılabilecek çeşitli uygulamalar ile rahatlatılabilir. Çeşitli cihazlar kullanılarak çocuğun bulunduğu ortamın nem oranının artırılması yapılabilecek uygulamalar arasındadır. Havanın nemlendirilmesi ile çocuğun boğazındaki kuruluğun giderilmesi sağlanabilir ve tahrişe bağlı oluşan boğaz ağrısı şikayetinin hafifletilmesi sağlanabilir.

Hapşuran çocuk görseli

Ilık çorba ve çeşitli içeceklerin hazırlanması çocuklarda boğaz ağrısının dindirilmesi adına atılabilecek bir diğer adımdır. Aynı zamanda çocuğun yeterince dinlenmesine ve günlük sıvı tüketiminin artırılmasına da dikkat edilmelidir. Büyük çocuklarda dondurma gibi soğuk gıdalar boğaz ağrısı şikayetinin dindirilmesine katkı sağlayabilir. Boğaz pastili ve diğer sert şekerler özellikle 4 yaşından küçük çocuklarda boğulmalara neden olabileceği için kullanılmamalıdır.

Bisolduo Şurup ve Bisolduo Action Sprey: Soğuk Algınlığına Bağlı Boğaz Ağrısını Yatıştırır

Bisolduo Şurup ve Bisolduo Action Sprey 2 yaşından büyük çocuklarda öksürüğü rahatlatmaya ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olur. Bisolduo Şurup, boğaz tahrişine neden olan dış faktörlere karşı mukozayı kaplar, kuru öksürüğü rahatlatıp boğaz ağrısını yatıştırır. Bisolduo Action Sprey içeriğinde bulunan Ectoin sayesinde anında etki göstererek öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını azaltır.

Bisolnatur ürün görseli

Bisolduo Şurup, içerisinde saf ve doğal bala ek olarak hatmi kökü bitkisinin kuru ekstresini içerir. Bal, yatıştırıcı etkileri sayesinde kurumuş ve ağrılı boğazın doğal şekilde sakinleştirilmesine yardımcı olur. Hatmi kökü ise yoğun kıvamı ile boğazın kaplanmasında faydalıdır. Gluten ve alkol dışında laktoz, yapay aroma ve koruyucu içermeyen Bisolduo Şurup aynı zamanda hoş bir tada sahiptir. Yetişkinler ve 2 yaş üzerindeki çocuklar için kullanımı uygun olan Bisolduo Şurup, 2-6 yaş arasındaki çocuklarda günde en fazla 3 defa olacak şekilde yarım tatlı kaşığı (2,5 ml) olarak kullanılabilir. 6-12 yaş arasındaki çocuklarda günde en fazla 3 defa olacak şekilde 1 tatlı kaşığı (5 ml) olarak tüketilebilir; yetişkinler ve adolesanlarda günde en fazla 6 defa olacak şekilde 1 tatlı kaşığı (5 ml) olarak tüketilebilir.

Bisolnatur ürün görseli

Bisolduo Action Sprey, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz tahrişinin ilk belirtilerinin tedavisi için kullanılabilir. Bisolduo Action Sprey semptomların kötüleşmesini önler, öksürüğü ve tahriş olmuş boğazı rahatlatır; ayrıca boğaz ağrısı ve ses kısıklığı gibi boğaz rahatsızlığı semptomlarını rahatlatır. Boğaz bölgesindeki kurumuş ve tahrişe uğramış dokunun nemlendirilmesini sağlayan Bisolduo Action Sprey, aynı zamanda bu bölgedeki mukozanın bariyer işlevini koruyarak yenilenmesine yardımcı olur. Bal ve hatmi kökü ekstresine ek olarak doğal Ectoin maddesini de içeren Bisolduo Action Sprey, soğuk algınlığı sonucu oluşan şikayetlerin bölgesel olarak hafifletilmesini destekler. 2 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için uygun olan Bisolduo Action Sprey, 2-5 yaş arasındaki çocuklarda günde 3 kez, 1 defa püskürtülerek kullanılabilir. 6-11 yaş arasındaki çocuklar için günde 3 kez, 2 defa püskürtülerek kullanılan Bisolduo Action Sprey, bu yaş aralığının üzerindeki çocuklarda ve yetişkin bireylerde günde birkaç kez 4 defa püskürtülerek kullanılabilir.

Kaynakça

1- https://www.whattoexpect.com/childrens-health-and-safety/sore-throats-in-children.aspx

2- https://www.healthline.com/health/baby/baby-sore-throat

3- https://pediatricassociatesnc.com/Your-Child-Has-a-Sore-Throat-What-s-the-Cause

4- https://www.medicalnewstoday.com/articles/311449

5- https://www.bisolnatur.com.tr/urunler/bisolduo-surup/nasil-etki-eder/

6- https://www.bisolnatur.com.tr/urunler/bisolduo-sprey/

7- https://www.healthline.com/health-news/why-your-kid-keeps-getting-strep-throat

Yayınlama Tarihi: 2021-11-10

Son güncellenme Tarihi: 2021-11-10


Kuru ve Balgamlı Öksürük

Bisolnatur ürün görseli

Doğal içeriği ile öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını yatıştırır.

Kuru Öksürük ve Boğaz Ağrısı

Bisoldu Şurup ürün görseli

Anında yatıştırıcı etkisi ile kuru öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını yatıştırır.

Bisoldu Sprey ürün görseli

Semptomların kötüleşmesini önlemek için anında etki ederek öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını azaltır.

Soğuk Algınlığı Virüslerine Etkili

Bisol Viral ürün görseli

Soğuk algınlığı virüslerini hapseder, etkisiz hale getirir ve sizi korur.

Nereden Satın Alabilirim? harita görseli

Nereden Satın Alabilirim?

Bisolnatur ve Bisolduo’yu eczanelerden reçetesiz satın alabilirsiniz, çocuklarda doktora danışılarak kullanılması gerekmektedir. Size en yakın eczaneyi bulmak için:

Öksürük ve soğuk algınlığını yenmek için ipuçlarımızı keşfedin

Öksürük Nedir? görseli

Öksürük Nedir?

Genelde soğuklarla birlikte kendini gösteren öksürük bazen önemli bir iş görüşmesinde, bazen çok önemli bir sınavda, bazen en mutlu olduğunuz an gibi olmadık yerlerde hayatınızı kâbusa çevirebilir.

Kuru Öksürük Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? görseli

Kuru Öksürük Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Normal şartlarda öksürük, son derece doğal bir reflekstir. Vücut; öksürük yoluyla solunum yolundaki yabancı ve/veya zararlı partikülleri ya da mikropları uzaklaştırır. Bununla…

Balgamlı Öksürük görseli

Balgamlı Öksürük

Yaş öksürük olarak da bilinen balgamlı öksürük solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bir durumdur. Balgamlı öksürük birçok hastalığın belirtisi olabilir.