Boğazını tutan kadın görseli

Soğuk algınlığı, grip, alerji ve solunum sistemini etkileyen daha pek çok hastalık, solunum sistemi mukozasının normalden çok daha fazla sekresyon salgılamasına yol açar. Burundan başlayıp akciğerlere kadar uzanan bu mukozal dokunun en önemli amaçlarından biri solunum yolu ile alınan virüs ve bakterileri tutmak ve bu salgılar vasıtası ile vücut dışına atmaktır. Burun, geniz ve gözlerde akıntı, hapşırma ve öksürme gibi reaksiyonlar genellikle bu sekresyon artışı ile ortaya çıkan durumlardır.

Öksürük Nedir?

Öksürük vücudun doğal savunma mekanizmalarından biridir ve en önemli amacı akciğerleri enfeksiyondan ve yabancı maddelerden korumaktır. Soluk borusu ve buradan akciğerlere doğru uzanan bronş ve bronşioller, yabancı maddelere karşı son derece duyarlıdır. Herhangi bir yabancı maddenin solunum yoluna girmesi ile sinir sistemi uyarılır, beyne acil iletiler gönderilir ve beyinde ilgili alanın uyarılması sonucu öksürük mekanizması başlatılır. Öksürük sırasında saatte yaklaşık 800 km hıza ulaşabilen bir hava akımı oluşur. Vücut bu şekilde solunum yoluna girmiş olan yabancı maddeyi vücuttan dışarı atmaya çalışır. Bu güçlü mekanizma sayesinde akciğerler boğulma ve yabancı cisim aspirasyonu gibi ölümcül olabilecek durumlara karşı korunmuş olur.

Bunun yanı sıra enfeksiyon durumunda artan sekresyon da akciğerlerin havalanmasını engeller ve akciğer hasarına yol açabilir. Bu nedenle vücut, solunum yolunda artan sekresyonu yabancı bir cisim gibi algılar ve onu akciğerlerden uzaklaştırabilmek için sürekli olarak öksürük mekanizmasını devreye sokar.

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Solunum yolunda meydana gelen değişiklikler ve özellikle mukozal ödem ve sekresyonun artması, hamilelikte burun tıkanıklığı, burun kanaması, öksürük nöbetleri ve ses tonunda değişikliklere yol açabilir. Üst solunum yolunda görülen mukozal değişikliklerden bizzat östrojen hormonu sorumludur. Dolayısıyla gebelik dönemi boyunca bu mukozal değişiklikleri önlemek mümkün olmayacaktır. Ancak doğru bakım ve uygulamalarla ortaya çıkan semptomları kontrol altına almak mümkündür.

Hamilelikte öksürüğü geçirmeye yönelik başlıca uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Solunum yolunda görülen herhangi bir tıkanıklık durumu kişinin sağlıklı nefes alıp vermesini doğrudan engelleyen önemli bir sorundur. Normal durumda tolere edilebilen burun tıkanıklıkları, hamilelik döneminde solunum sıkıntısına yol açabilir. Dolayısıyla her şeyden önce nazal mukoza bakımının doğru şekilde yapılması ve burun tıkanıklıklarının önlenmesi gerekir. Ödem arttığı için mukozal doku çok daha hassas hale gelir ve burun kanaması gibi durumlara yol açabilir. Kanamalar burunda tıkanıklık gelişme riskini artırdığı için burun içi bakımı yaparken nazik olunmalı, nazal mukozaya uygun açıcı spreyler tercih edilmelidir.
  • Öksürük ile birlikte boğaz tahrişi gelişebilir ve bu durum hem öksürüğün daha da şiddetlenmesine yol açar hem de kişide yutma zorluğu meydana gelir. Gebelik dönemi beslenme açısından kritik dönemlerden biridir. Dolayısıyla bu dönemde öksürük problemi yaşayan anne adaylarının boğaz tahrişine karşı duyarlı olmaları gerekir. Boğaz tahrişi gelişmeden önce ılık içecekler tüketilerek boğaz dokusunun yumuşaması sağlanabilir. Ancak bu uygulamalar özellikle tekrarlayan öksürük atakları yaşanması durumunda yetersiz kalır. Sık ve şiddetli öksürük sırasında boğazda meydana gelen tahrişi önlemek için bu amaçla geliştirilmiş pastil ve sprey gibi ürünleri tercih etmek gerekir. Bu ürünlerin tercihi sırasında hamilelik dönemindeki kadınların kullanımı için uygun içeriğe sahip olmasına dikkat etmek ve mutlaka doktora danışarak kullanmak önemlidir.
  • Yeterli sıvı alımı gebelikte vücudun fizyolojik işleyişini eksiksiz şekilde sürdürebilmesi için kritik önem taşıyan noktalardan biridir. Vücut gebelikle birlikte oluşan yeni düzene uyum sağlarken metabolik faaliyetlerin aksamadan yerine getirilebilmesi için anne adaylarının gebeliğin başlangıcından itibaren hekimleri tarafından aksi belirtilmediği sürece günde en az 3 litre su tüketmesi gerekir. Yeterli sıvı alımı aynı zamanda vücutta ödemin gerilemesine ve akciğer dokusunun esnekliğinin korunmasına yardımcı olur. Özellikle kuru öksürük şikayeti yaşayan anne adaylarının gebelik boyunca yeterli sıvı alımına özen göstermesi son derece önemlidir.
Hamile kadın görseli

Hamilelikte Öksürük Neden Olur?

Hamilelik dönemi vücutta anatomik, fizyolojik ve psikolojik değişikliklere yol açan kompleks bir zaman dilimidir. Bebeğin uterus (rahim) duvarına tutunması ile birlikte vücutta hızlı hormonal değişiklikler meydana gelir ve çok sayıda organın işleyişi bu değişikliklerden etkilenir.

Gebeliğin ilk haftaları itibariyle solunum yolu mukozası normalden çok daha fazla kanlanmaya başlar. Akciğerlere gönderilen kan miktarı artar ve vücut hem bebek hem de anne için gerekli olan oksijeni temin etmeye çalışır. Solunum yolu mukozasının daha fazla kanlanmaya başlaması ile birlikte mukozada ödem gelişir, sekresyon salgısı artar ve mukozal doku hassasiyeti görülebilir. Bu gibi solunum yolu değişiklikleri gebeliğin başlangıcından itibaren ortaya çıkar ancak üçüncü trimester olarak adlandırılan 6-9 aylık gebelik döneminde artış gösterir. Sekresyonların artışı, mukoza dokusunun ödemlenmesi ve doku hassasiyeti gelişmesi gibi durumlar hamilelikte öksürük şikayetine yol açabilir. Vücut, öksürük mekanizmasını devreye sokarak solunum yolunu sekresyonlardan arındırmayı ve akciğeleri korumayı hedefler.

Bu şikayetler özellikle altıncı gebelik ayından sonra belirgin hale gelir çünkü bu aylarda bebeğin büyümesi ve rahmin genişlemesi sonucunda akciğerlere yapılan basınç artar ve total akciğer kapasitesi azalır. Bu nedenle özellikle son üç aylık dönemde (üçüncü trimester) solunum ile ilgili değişiklikler daha şiddetli hissedilir.

Hamilelikte özellikle kuru öksürüğe yol açan bir diğer neden ise reflü şikayetidir. Gebelik ile birlikte sindirim sistemi fizyolojisi de büyük oranda değişim yaşar ve mide asidinin artması sonucu reflü ve mide yanması gibi istenmeyen durumlar gelişebilir. Artmış mide asidi yemek borusuna doğru ilerler ve boğazda acı bir his yaratır. Bu durumda öksürük mekanizması uyarılır ve reflüye bağlı öksürük atakları yaşanabilir.

Hamilelikte Gıcık Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde mukozal sekresyonun artışı şiddetli öksürük ataklarının başlıca nedenidir. Çoğunlukla doğru girişim ve uygulamalar sonucunda sekresyonun gerilemesi ile birlikte ataklar hafifler ve öksürük kontrol altına alınır. Ancak bazı durumlarda solunum yolundaki sekresyon giderilse dahi öksürük problemi devam edebilir. Bu durumda gelişen kuru, sekresyonsuz ve sıklıkla boğazda kaşıntı hissine yol açan öksürüğe gıcık öksürük adı verilir.

Genellikle boğazda tahriş nedeni ile ortaya çıkan gıcık öksürük için uygulanabilecek en iyi tedavi, boğazdaki tahrişin kontrol altına alınması veya dindirilmesi olacaktır. Ancak boğazdaki tahriş durumu her öksürük atağında artış göstereceği için bu dokuyu iyileştirmek sanıldığı gibi kolay olmayabilir. Öncelikle bu dönemde yumuşak ve ılık besinler tüketmek gerekir. Sebze çorbaları, ılık ballı süt ve hamilelik döneminde tüketilebilecek bitki çayları tercih edilebilir. Sık aralıklarla su içilmesi ve boğaz mukozasının sürekli olarak nemli tutulması yeni bir öksürük atağı durumunda gelişecek olan tahrişi önlemek adına önemlidir. Tüm bunların yanı sıra doğal içeriklerle geliştirilmiş boğaz spreyleri ve pastiller ile gıcık öksürüğe yol açan boğaz kuruluğu ve tahrişin hafifletilmesine yardımcı olunabilir.

Hamilelik sırasında gıcık öksürük aynı zamanda reflüye bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Mide asidinin yemek borusuna kaçışı boğazda yanma ve kaşıntı hissine yol açar ve bu durum reflüye bağlı öksürük ataklarının gelişmesine neden olur. Öksürüğün reflüden kaynaklı olarak ortaya çıktığı tablolarda öncelikle artmış mide asidini kontrol altına alacak tedaviler uygulanmalı ve reflü şikayeti ortadan kaldırılmalıdır. Daha sonra boğazda gelişen tahrişe yönelik iyileştirici yöntemler uygulanır ve tahrişe bağlı öksürük ataklarının gelişmesi önlenebilir.

Hamilelikte Öksürük Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?

Öksürük durumunda kişi genellikle birkaç saniye süren oksijen açlığı yaşar ve bu durum öksürüğün sonlanması ile birlikte ortadan kalkar. Ancak şiddetli ve uzun süren öksürük ataklarında bu durum normalden biraz daha yoğun hissedilebilir. Bunun dışında yaygın görülen öksürük komplikasyonları şu şekilde sıralanabilir:

  • Öksürük ile birlikte boğazda tahriş, ödem ve bazı durumlarda kanama gibi şikayetler görülür. Bu durum hem öksürüğe bağlı olarak gelişir hem de öksürük mekanizmasını tetikler. Dolayısıyla öksürüğün etkin şekilde tedavi edilebilmesi için bu komplikasyonun önlenmesi ve boğaz mukozasının korunması gerekir.
  • Öksürük atakları sırasında akciğer dokusunun sık aralıklarla ve şiddetli bir şekilde kasılıp gevşemesi göğüs duvarında ağrı şikayetine yol açabilir.
  • Özellikle gebelik döneminde sağlıklı uyku düzenini korumak son derece önemlidir. Ancak öksürük atakları genellikle gece saatlerinde şiddetlenir ve uzun dönemde uyku düzenini ciddi anlamda bozabilir. Bu nedenle özellikle gece yatmadan önce boğaz mukozasını yumuşatarak kuru öksürük belirtilerini kontrol altına almak ve öksürük dürtüsünü yatıştıracak tedavi yöntemleri uygulamak gerekir.

Hamilelikte Öksürük Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelik sırasında yaşanan öksürük atakları çoğunlukla herhangi bir akciğer hastalığından bağımsız, mukozal değişikliklerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu tabloda öksürük problemi genellikle semptomatik tedavi ile geriler ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Ancak astım tanısı almış hamile kadınlar için durum biraz daha farklı ilerleyebilir. Kronik bir akciğer rahatsızlığı olarak tanımlanan astım hastalığı durumunda öksürük yalnızca mukozal değişikliklerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaz, akciğer dokusunda yaşanan daralma ve tıkanıklıklara bağlı olarak gelişir. Bu durum hem anne adayı hem de bebek için çeşitli risk unsurlarına yol açabilir. Dolayısıyla astım hastalığı bulunan kişilerin gebelik planlamasından doğuma kadar tüm süreçte uzman kontrolünde olması gerekir.

Bisolnatur ile Öksürüğünü Rahatlat

Bisolnatur ürün görseli

Bisolnatur doğal içerikli öksürük şurubu, kuru ve balgamlı öksürüğü rahatlatır. İçeriğinde bulunan bal sayesinde Mukusun nemlenmesini destekleyerek fizyolojik olarak atılmasını kolaylaştırır.Mukoza üzerinde bir “film” oluşturarak tahriş eden dış etkenler ile temasını engelle

Kuru öksürük ataklarının büyük bir kısmı boğazdaki kuruluk hissine bağlı olarak ortaya çıkar. Dolayısıyla kuruyan boğaz mukozasını yumuşatarak kuru öksürük ataklarını ortadan kaldırmak mümkündür. Bisolnatur öksürük şurubu rahatlatıcı etkisinin yanı sıra boğaz mukozasında bulunan duyu reseptörleri üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. İçeriğinde bulunan Poliflav M.A kompleksi sayesinde antioksidan etkiye sahiptir.

Bisolnatur® gluten, koruyucu, renklendirici ve başka yapay yardımcı maddeler içermez, doğal içeriklerle üretilmiştir. Doğal şeftali, limon ve portakal aromaları ile tadı hoştur, güvenle tüketilebilir. Siz de doktorunuza danışarak Bisolnatur öksürük şurubunu doktorunuzun onayı ile tercih edebilir, gebelik döneminde yaşanan öksürük ve boğaz ağrısı gibi problemleri kolayca kontrol altına alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


Kaynakça

1- https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/111499/mod_resource/content/0/Solunum%20Sistemi%20Hastalıkları.pdf

2- https://toraks.org.tr/site/sf/wgmf/rfic/15125ff5f6335aaa991ff9c7eb9b3da31342596692d7d327f6fea00143831536.pdf

3- https://turkthoracj.org/content/files/sayilar/151/buyuk/pdf_Toraksder_329.pdf

Yayınlama Tarihi: 2022-01-27

Son güncellenme Tarihi: 2022-01-27


Kuru ve Balgamlı Öksürük

Bisolnatur ürün görseli

Doğal içeriği ile öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını yatıştırır.

Kuru Öksürük ve Boğaz Ağrısı

Bisoldu Şurup ürün görseli

Anında yatıştırıcı etkisi ile kuru öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını yatıştırır.

Bisoldu Sprey ürün görseli

Semptomların kötüleşmesini önlemek için anında etki ederek öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını azaltır.

Soğuk Algınlığı Virüslerine Etkili

Bisol Viral ürün görseli

Soğuk algınlığı virüslerini hapseder, etkisiz hale getirir ve sizi korur.

Nereden Satın Alabilirim? harita görseli

Nereden Satın Alabilirim?

Bisolnatur ve Bisolduo’yu eczanelerden reçetesiz satın alabilirsiniz, çocuklarda doktora danışılarak kullanılması gerekmektedir. Size en yakın eczaneyi bulmak için:

Öksürük ve soğuk algınlığını yenmek için ipuçlarımızı keşfedin

Öksürük Nedir? görseli

Öksürük Nedir?

Genelde soğuklarla birlikte kendini gösteren öksürük bazen önemli bir iş görüşmesinde, bazen çok önemli bir sınavda, bazen en mutlu olduğunuz an gibi olmadık yerlerde hayatınızı kâbusa çevirebilir.

Kuru Öksürük Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? görseli

Kuru Öksürük Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Normal şartlarda öksürük, son derece doğal bir reflekstir. Vücut; öksürük yoluyla solunum yolundaki yabancı ve/veya zararlı partikülleri ya da mikropları uzaklaştırır. Bununla…

Balgamlı Öksürük görseli

Balgamlı Öksürük

Yaş öksürük olarak da bilinen balgamlı öksürük solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bir durumdur. Balgamlı öksürük birçok hastalığın belirtisi olabilir.